Jag har de senaste veckorna kommit på mig själv flera gånger med att känna en spontan bubblande glädje över att få vara en del av PULS.  Den ovanligt varma och soliga sommaren tycks ha smittat av sig på intensiteten i verksamheten och branschen. De noterade life science-aktierna fortsätter att vara heta. Dessutom surras det intensivt runt spännande nya aktiviteter från innovativa forskare såväl som vid höstens första branschmöten. Jag har nyligen deltagit i några nätverksträffar och upplevt samma sak där. Först ut var Swedish American Life Science Summit, SALSS, där det senaste kring utvecklingen av nya terapier för hjärnans sjukdomar stod i fokus. Särskilt glädjande var att se att det finns flera små bioteknikbolag, även i Sverige, som har modet att ge sig på den uppgiften trots den komplexitet som det innebär. SALSS organisation ger alltid deltagarna mycket att tänka på och inspiration att fortsätta oavsett tema. Huvudbudskapet denna gång var att: vi får aldrig ge upp och vi kan göra mycket tillsammans.

Strax efter SALSS var det dags för Nordic Life Science (NLS) Days i Stockholm i regi av SwedenBIO. Det nordiska branschmöte växer för varje år och det har nu blivit ett event att verkligen se fram emot. För PULS räkning träffade vi de bolag som vi gärna ser som partners för vidare utveckling eller förvärv av våra projekt.  Syftet är att PULS ska bli mer synligt och att våra framtida affärspartners löpande ska känna till utvecklingen i vår portfölj. Samtidigt passade vi på att träffa nya spännande mindre biotechbolag och givetvis de samarbetspartners som tillsammans utgör en av PULS viktigaste hörnstenar. PULS driver projektbolagen med den kompetens som krävs i varje givet utvecklingssteg och vi bygger upp organisationen med hjälp av externa specialistkompetenser och resurser. Det handlar om allt från patent till tillverkning av material till kliniska studier. Det är i huvudsak det nordiska life science nätverket av skickliga konsulter, CRO och CMO bolag som gör vår affärsmodell möjlig. Tänk om Sverige dessutom återigen kunde ge vården bättre möjlighet till utökade aktivitet inom kliniska prövningar och de så betydelsefulla biobankerna. Eller varför inte ge Socialstyrelsen och Läkemedelsverket resurser att stärka vår bransch genom att dela med sig av den enorma kunskap och kompetens som finns samlad inom myndigheterna.

PULS befinner sig i ett offensivt skede. Med ett förstärkt team och nya kompetenser i styrelsen har vi nu resurser att ta nästa steg i vår mer utåtriktade verksamhet. Vår uppgift är att ständigt vara på ”road show” för att hitta de projekt som passar PULS bäst och för att se till att de projekten attraherar våra potentiella partners. Vi ska utvärdera de mest lovande forskningsprojekt och tillsammans med våra innovatörer förädla dem till affärsmöjligheter. För att lyckas krävs kapital, gedigen kunskap, kreativitet, ödmjukhet inför uppgiften och att vi kavlar upp armarna och hugger i. PULS måste vara noga med att välja projekt framöver för att hitta vår egen nisch där det är möjligt att konkurrera väl och för leverera värde över tid. Sammantaget en utmaning som fortsatt får det att kittla i magen på ett positivt vis.

Sarah Fredriksson
VD, PULS