I höstas såldes företaget Duocort Pharma för 220 miljoner kronor till det amerikanska företaget Viropharma. Faller resten av bitarna på plats blir slutsumman för köpet 1 080 miljoner kronor. I bakgrunden står den privata inkubatorn Puls som under de senaste åtta åren drivit fram företaget. För inkubatorns vd, Pontus Ottosson, var det ett tydligt bevis på att det går att driva ett företag från idé till succé.
Själv var han en nybakad student från Chalmers entreprenörsskola i Göteborg när han 2003 fick uppdraget att leda arbetet med att bygga en ny inkubator för life science-bolag. Duocort Pharma blev ett av de första företagen att starta i den nya inkubatorn, med målet att utveckla ett nytt läkemedel för patienter med binjurebarksvikt.
– Då var det bara en idé från ett par läkare som såg behovet av en ny behandling. De ville hitta ett sätt att efterlikna friska individers utsöndringsmönster av hydrokortison. Det handlade alltså framför allt om att formulera om ett redan befintligt läkemedel, och hösten 2003 började vi experimentera med olika beredningsformer. Åtta år senare resulterade experimenterandet i att det nya läkemedlet Plenadren blev godkänt i EU och att affären med Viropharma gick i lås.

Läs hela Biotech Sweden-artikeln av Ingrid Stenberg här:

http://biotech.idg.se/2.1763/1.427949/han-letar-efter-de-enkla-idéerna